Suntalam Nedir?
Talaş olarak bilinen, rendelenmiş ağaç tozunun tutkal ve çeşitli kimyasallarla birleştirilerek plaka haline getirilmesi ile oluşan malzemeye “sunta” denir. Suntalam ise “lam” ekinden de anlayabileceğin gibi, bu malzemenin lamine işleminden geçirilmesi ile elde edilir. Yani, suya ve rutubete dayanıklı ikinci bir katman ile kaplanarak preslenmesi... Sunta ve suntalam, mobilya sektöründe sıklıkla kullanılır. Bunlara alternatif olan bir diğer malzeme ise MDF’dir. Bu malzemeler arasında çeşitli farklılıklar bulunur. Malzemenin kullanılacağı ürünün kalitesini de etkileyen bu farklar nelerdir, merak ediyorsan; okumaya devam et!
Sunta, Suntalam ve MDF Arasındaki Farklar Neler?
Sunta, talaştan oluştuğu için plaka haline getirilirken parçacıklar arasında boşluklar kalabilir. Bu boşluklar malzemenin dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyen etmenlerden birisidir. Ayrıca, suntalam ve MDF ile kıyaslandığında sunta, neme ve rutubete çok daha dayanıksızdır.
MDF, ağaç parçacıklarının suntadan çok daha yoğun bir şekilde bir araya getirilmesi ile oluşturulur. Bu nedenle, sunta ile kıyaslandığında hem fiziksel darbelere hem de rutubet vb. ortam şartlarına dayanıklılığı oldukça yüksektir.
Suntalam, kalite açısından MDF’ye oldukça yakındır. Diğer özelliklerine baktığımızda ise; suntalam MDF ile kıyaslandığında daha hafif bir malzemedir. Renk ve desen çeşitliliği açısından suntalam renkleri MDF'den daha kısıtlı seçeneklerden oluşur. MDF ile suntalam fiyatları arasında ise yaklaşık % 30’luk bir fark bulunup; MDF daha pahalıdır.
Suntalam ve MDF’nin Kullanım Alanları Nelerdir?
Mobilyaları baz aldığımızda gardırop, komodin ve şifonyer gibi mobilyaların hem iskeletinde hem de kapak kısımlarında bu malzemeler kullanılabilir. Genellikle maliyetinden dolayı, dışarıdan bakıldığında gözükmeyen iskelet kısımlarınnda sunta kullanılması tercih edilir. Ürünün daha estetik ve dayanıklı gözükmesini sağlamak için ise kapaklarda MDF kullanılır. İskelet ve kapak için suntalam da düşünülebilir.
Ortam koşulları mobilyaların üretileceği malzemeleri belirlerken son derece önemlidir. Örneğin; banyodaki nemi ve rutubeti düşün. Burada yer vereceğin mobilyalar ortam şartlarına dayanıklı olmadığı takdirde kısa sürede eskiyip bozulacaktır. Bunun önüne geçmek için banyo ve mutfak gibi ıslak hacimli mekânlarda ağırlıklı olarak MDF veya ikinci bir seçenek olarak suntalamdan üretilmiş mobilyaları tercih etmelisin. Diğer yaşam alanlarında ise bütçene göre istediğin ürüne yönelebilirsin. Portmanto, büfe, TV ünitesi, yemek masası ve daha bir çok farklı mobilyada sunta yerine suntalam veya MDF tercih ederek mobilyalarının kullanım ömrünü uzatabilirsin.
Comments